Obowiązek jazdy na zimówkach w Niemczech

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_gdy
    RS
    • 2008
    • 7723
    • Volkswagen
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

prawda jest taka, że większości spedytorów nie opłaca sie inwestowac w zimowki do TIRów

dzis u nas 3x obwodnice zamykali bo TIRy blokowały
    Zamieszczone przez sesik
    samochód jadący max 40 na odśnieżonej pięknej, czarnej drodze w 99% prowadzi kobieta bądź starszy pan w kapeluszu
    sesik, mnie dzis poraziło jak zobaczyłem GLa jadącego 40km/h oczywiście na lewym pasie obwodnicy-prowadził jakis sqqq...ły japiszon z blond ssakiem na fotelu obok
    jezdnia odśniezona, bo z przodu jechał plug, jak go wyprzedzilem prawym to mnie jeszcze obtrabił i obmrugał cymbał
    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Jac_ek
      RS
      • 2009
      • 1733

Zamieszczone przez piotrek_gdy
      prawda jest taka, że większości spedytorów nie opłaca sie inwestowac w zimowki do TIRów
      to może zimą wprowadzić zakaz wyprzedzania i omijania dla tirów bez zimówek - tak to by stał sznurek na jednej jezdni i by się dało to ominąć a w chwili obecnej to każdy cwaniakuje i się robi tak że jak są 2 pasy to dwa stoją jak 3 to trzy i ile by nie było to zawsze któryś pomyśli że jemu to się jednak uda bo on lepiej gaz wciska
      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen

Zamieszczone przez Jac_ek
        to może zimą wprowadzić zakaz wyprzedzania i omijania dla tirów bez zimówek
        na całej obwodnicy obowiązuje zakaz wyprzedzania dla pojazdów powyżej 3,5 t- myslisz, że ktokolwiek sie nim przejmuje?

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Jac_ek
          RS
          • 2009
          • 1733

na całej obwodnicy obowiązuje zakaz wyprzedzania dla pojazdów powyżej 3,5 t- myslisz, że ktokolwiek sie nim przejmuje?
          no ja się nim napewno nie przejmuję, ale skoro taki zakaz jest to każdy który wyprzedzał i "zastygł" w trakcie tego manewru powinien dostać odpowiedni mandat plus jakiś jeszcze paragraf za zablokowanie drogi i niedostosowanie pojazdu do warunków panujących na drodze :szeroki_usmiech

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no ja się nim napewno nie przejmuję, ale skoro taki zakaz jest to każdy który wyprzedzał i "zastygł" w trakcie tego manewru powinien dostać odpowiedni mandat plus jakiś jeszcze paragraf za zablokowanie drogi i niedostosowanie pojazdu do warunków panujących na drodze :szeroki_usmiech
            a na koniec rozdać "poszkodowanym" kierowcą jego nr polisy OC i niech występują od ubezpieczyciela o odszkodowanie za poniesione straty w związku z zablokowaniem drogi przez cwaniaczka.
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• sgasiorowski
              Drive
              • 2009
              • 49

Zamieszczone przez sgasiorowski
              Jestem po prostu bardzo podejrzliwy wobec prób ulepszania świata na siłę i ingerencji w życie ludzi przez urzędników i polityków. Wyznaję zasadę, że lepsze jest wrogiem dobrego
              a ja jestem przeciwnikiem debili(to określenie medyczne- kto nie rozumie prosze posiłkowac się Wikipedią :wink: ) przez których muszę stać w korkach bo taki patafian nie może na swoich łysych letnich oponach podjechać pod nawet niewielkie wzniesienie
              i powiem więcej-jestem za bezwzględnym egzekwowaniem tego typu przepisów
              bo mój czas jest też cenny-ale tego wymieniane przez kolegę 5% społeczeństwa wogóle nie bierze pod uwagę
              Debile byli są i będą, żadna ustawa nie sprawi, że 100% kierowców będzie się stosowała do przepisów. Ci co chcą kosztem 95% większości realizować nieosiągalny i utopijny cel tworzenia społeczeństwa w 100% idealnego mojego poparcia nigdy nie zdobędą. Nie neguję szlachetnych intencji, Marks też je miał wymyślając komunizm... Może zabrzmi to przewrotnie, ale uważam, że debile w każdym społeczeństwie muszą istnieć, inaczej nie mielibyśmy punktu odniesienia i zabrakłoby przykładu który można wytknąć palcem i powiedzieć swojemu dziecku "A widzisz co się dzieje jak będziesz zimną jeździł na letnich oponach ?". Nikt też nie zabroni przy innej okazji puścić takiemu zawalidrodze soczystej wiązanki - powszechny ostracyzm takiego zachowania wpłynie na nich i za rok błędu nie popełnią. Ale na miejsce tych wyedukowanych przyjdą nowi dla których zima za kółkiem to coś nowego i tak co roku sytuacja się będzie powtarzać.

Pozdrawiam
              Sławek

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

Kolejny przykład troski o bezpieczeństwo: http://technowinki.onet.pl/wiadomosc...0,artykul.html
                Dzieki temu 300 osób nie straci życia... Cel szlachetny - zupełnie jak z zimówkami...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Agamek12
                  Dzieki temu 300 osób nie straci życia
                  jedna z tych osób może być ktoś ci bliski :idea:

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

Dzieki temu 300 osób nie straci życia
                    jedna z tych osób może być ktoś ci bliski :idea:
                    Czy to oznacza że popierasz OBOWIĄZEK posiadania kamery cofania?
                    Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen

Agamek12, popieram wszystko co może sparwić aby nie krzywdzić innych

nigdy nie zdarzyło ci sie podczas cofania, że jakieś dziecko podbiegło do tyłu?

Komentarz

• loru
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4286
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, popieram wszystko co może sparwić aby nie krzywdzić innych

zmieni zdanie jak mu dzieciaka potrącą i narobi sobie parę siniaków (oby tylko tyle)
                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Po pierwsze primo mam w swoim aucie opony zimowe - ale nie dlatego, że ktoś mi kazał je mieć - podpowiedział mi to rozsadek;
                          Po drugie sekundo mam w swoim aucie czujniki cofania - ale nie dlatego, że ktoś kazał mi je mieć - podpowiedził mi to zdrowy rozsądek,
                          Po trzecie tercio jeźdzę bardzo rozsądnie, bezpiecznie i rozważnie- ale nie dlatego, że ktoś kazał mi tak jeździć - podpowiedział mi to zdrowy rozsądek,
                          Po czwarte tercio - nie zgadzam sie na to, aby mój zdrowy rozsądek nagle zaczął być obligatoryjnie wymaganym obowiązkiem. I nie zgadzam się na to, aby ktoś traktował mnie jak idiotę, który musi mieć wszystko narzucone odgórnie.

[ Dodano: Pon 06 Gru, 10 23:01 ]
                          Nie, nigdy mi się taka sytuacja nie zdarzyła - ale może własnie dlatego, że jeżdzę tak ostrożnie, że wśród znajomych mam opinię cykora...

[ Dodano: Pon 06 Gru, 10 23:02 ]
                          Zamieszczone przez loru
                          zmieni zdanie jak mu dzieciaka potrącą i narobi sobie parę siniaków (oby tylko tyle)
                          Moje dzieci (a właściwie narazie starsza córka) od małego są uczone, że do auta nigdy nie podchodzi się od tyłu - nawet jak stoi na pasach, to zawsze przechodzimy z jego przodu lub czekamy aż odjedzie...
                          Adam... Używam:

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

przecież wiadomo że i tak kiedyś będzie to obowiązkiem, tak jak ABS, ESP itp, itd...

i co też będzie to narzucone :?: nie bo będzie to już na pokładzie samochodu
                            i nie będziemy na to mieli wpływu

PDC jest dobre ale przy małych prędkościach, jak się cofa szybciej to i tak nie pomoże
                            a jeśli dziecko jeszcze będzie np biegło pod samochód to nic nie da :|

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

No to może poprzyjmy również elektronicznie ograniczenie prędkosci w terenie zabudowanym do 15-20km/h - przecież każdy wie, że ryzyko śmierci lub kalectwa przy 60km/h jest ogromne, ale przy 20km/h grozi w wiekszości przypadków jedynie siniakami.

[ Dodano: Pon 06 Gru, 10 23:14 ]
                              Zamieszczone przez abstinent
                              przecież wiadomo że i tak kiedyś będzie to obowiązkiem, tak jak ABS, ESP itp, itd...
                              a na samym końcu kierowca zostanie zastąpiony komputerem i wszyscy bedą się wqu.wiać na to, że juz koniec idei zwanej "samochodem"...
                              Adam... Używam:

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a na samym końcu kierowca zostanie zastąpiony komputerem i wszyscy bedą się wqu.wiać na to, że juz koniec idei zwanej "samochodem"...
                                i tak będzie jak piszesz, komputery zastąpią ludzi prędzej czy później
                                sami do tego prowadzimy
                                patrząc na bajery szmery z aut luksusowych, to już w bardzo dużo zostało zastąpione
                                przez różne systemy
                                dobra droga, pasy namalowane i samochód sam jedzie

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9943
                                  • Ford

Taaaa, i takie super bezpieczne Volvo S60 wyposażone w radar wali na pokazie z impetem w stojącą ciężarówkę, bo coś tam się zdupczyło... Dziękuję za takie bezpieczeństwo. Byłem, jestem i będę zdania, ze im mniej elektroniki (i innych wodotrysków), tym lepiej, bo więcej rozsądku potrzeba...
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• Jac_ek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1733

No to może poprzyjmy również elektronicznie ograniczenie prędkosci w terenie zabudowanym do 15-20km/h
                                    OK, ja jestem za

tak się pewnie stanie - bo to człowiek jest tutaj najsłabszym ogniwem - i w momencie kiedy będziemy potrafili "nauczyć" samochód bezpiecznego poruszania - to będziemy wożeni przez samochód - a od czasu do czasu będziemy sobie robić rundkę w koło bloku.

a wracając do tematu ;-), to rolą państwa jest dbanie o wpływy do budżetu, a jeśli te wpływy są wprost zależne od ludzi - to wniosek jest prosty - trzeba o nich dbać i ich chronić jeśli sami nie potrafią o siebie zadbać - a część ludzi niestety nie potrafi.

Agamek12, coraz więcej rzeczy staje się obowiązkowe w państwach cywilizowanych, ale wystarczy że wyjedziesz np do afryki i znów będziesz mógł być wolny. Postęp cywilizacyjny, rozwój nauki itd musi wymusić pewne zmiany zachowań, przyzwyczajeń itd., poza tym te zmiany są na dobre i są korzystne to nie jest coś co jest dla ludzi złe. Dziś masz obowiązek ESP jutro kamery cofania, po jutrze GPS i kontrola prędkości - dlaczego by nie.

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

Zamieszczone przez abstinent
                                      dobra droga, pasy namalowane i samochód sam jedzie
                                      to już chyba lepiej będzie przesiaść się do metra czy innego autobusu - przynajmniej taniej będzie, a równie "ekscytująco"...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

No to może poprzyjmy również elektronicznie ograniczenie prędkosci w terenie zabudowanym do 15-20km/h
                                        OK, ja jestem za

tak się pewnie stanie - bo to człowiek jest tutaj najsłabszym ogniwem - i w momencie kiedy będziemy potrafili "nauczyć" samochód bezpiecznego poruszania - to będziemy wożeni przez samochód - a od czasu do czasu będziemy sobie robić rundkę w koło bloku.

a wracając do tematu ;-), to rolą państwa jest dbanie o wpływy do budżetu, a jeśli te wpływy są wprost zależne od ludzi - to wniosek jest prosty - trzeba o nich dbać i ich chronić jeśli sami nie potrafią o siebie zadbać - a część ludzi niestety nie potrafi.

Agamek12, coraz więcej rzeczy staje się obowiązkowe w państwach cywilizowanych, ale wystarczy że wyjedziesz np do afryki i znów będziesz mógł być wolny. Postęp cywilizacyjny, rozwój nauki itd musi wymusić pewne zmiany zachowań, przyzwyczajeń itd., poza tym te zmiany są na dobre i są korzystne to nie jest coś co jest dla ludzi złe. Dziś masz obowiązek ESP jutro kamery cofania, po jutrze GPS i kontrola prędkości - dlaczego by nie.

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

OK, ja jestem za
                                          Ciekaw jestem, czy takie prawo poparłoby 82% użytkowników forum (czyli tylu, ilu popiera OBOWIĄZEK posiadania opon zimowych w zimie)
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8162
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panie i Panowie....mysle, ze jak ktos tej zimy pojezdził...troszku na letnich to juz ma dosc....i czym predzej zmienił na zimówki.....bo nieraz na zimówkach ciezko wyjechac, a co dopiero naletnich kapciach :diabelski_usmiech
                                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9943
                                              • Ford

Piotrek, a powiedz mi (wskaz kogoś), kto w tym temacie mówił, że zimą bezpieczniej jest jeździć na oponach letnich niż na zimowych. Bo mam wrazenie że zwolennicy obligatoryjnego obowiązku jazdy zimą na oponach zimowych myślą, że przeciwnicy tego obligatoryjnego obowiązku jeżdzą w tych warunkach na letnich...

W każdym razie ja nie kojarzę ani jednego krety.a zalecającego (lub pochwalająceg0) jazdę na oponach letnich zimą meteorologiczną...
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8162
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Piotrek, a powiedz mi (wskaz kogoś), kto w tym temacie mówił, że zimą bezpieczniej jest jeździć na oponach letnich niż na zimowych. Bo mam wrazenie że zwolennicy obligatoryjnego obowiązku jazdy zimą na oponach zimowych myślą, że przeciwnicy tego obligatoryjnego obowiązku jeżdzą w tych warunkach na letnich...
                                                był chyba taki jeden...ale on raczej nie wiedział co mowił......i mysle, ze juz doszedł sam do wniosku, ze bez zimówek po tych zasypanych ulicach, prakingach.....etc. nie da rady jezdzic :diabelski_usmiech
                                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

[quote="Agamek12"]No to może poprzyjmy również elektronicznie ograniczenie prędkosci w terenie zabudowanym do 15-20km/h

no ja jestem przeciw :P
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 7723
                                                    • Volkswagen

Byłem, jestem i będę zdania, ze im mniej elektroniki (i innych wodotrysków), tym lepiej
                                                    Agamek12, nie przesadzaj
                                                    bo idąc twoim tokiem myślenia nadal bysmy nie wynaleźli koła, że o komputerze którym sie teraz posługujesz(i komórce- no chyba że na węgiel) nie wspomnę

Komentarz

Pracuję...